klanten beoordelen ons met een
   
Hemelwaterafvoer oplossen

Wat voor tuin u ook heeft? Er valt sowieso regen op. Als particulier bent u zelf verantwoordelijk voor uw hemelwaterafvoer. De gemeente hoeft niet te zorgen voor de afvoer van hemelwater. Hoe gaat u hier mee om? Wij denken graag met u mee.

Niet in het vuilwaterriool

Het hemelwater kan in de bodem geïnfiltreerd worden of mag u afvoeren naar het oppervlaktewater. Het is niet de bedoeling dat grond- of hemelwater op het vuilwaterriool geloosd wordt. Hemelwaterafvoer betreft namelijk een schone waterstroom. Schoon water zou de werking van de waterzuiveringsinstallatie kunnen verstoren.

Regenbestendige tuin

Wij denken graag met u mee over een regenbestendige tuin. Dit heeft twee voordelen. Het vermindert niet alleen de kans op wateroverlast, maar het vergroot ook de biodiversiteit van uw tuin. Voordelen van het tijdelijk opvangen van regenwater zijn:

  • Door regenwater op te vangen en te gebruiken bespaar je kostbaar drinkwater.
  • Het voorkomt onnodige belasting van het riool.
  • Voorkomen dat het gevallen regenwater richting je huis stroomt.
  • Regenwater is een natuurlijke aanvulling van het grondwater.

In Nederland regent het ongeveer 8% van de tijd. En de trend is dat het niet vaker gaat regenen maar dat de buien wel intenser worden. Sinds 1950 is de neerslag met zo’n 20% toegenomen.

Wij denken graag mee

Binnen stedelijke gebieden ontstaan steeds meer problemen met deze zware buien. Steeds meer consumenten kiezen voor een onderhoudsvrije tuin met grote tuintegels. Tuinen zijn vaak volledig dicht gestraat. Vaak wordt vergeten hoe de waterafvoer wordt geregeld. Zonde! Graag denken wij tijdig met u mee over een juiste hemelwaterafvoer in uw tuin. 

Hemelwaterafvoer oplossen

7 tips voor een regenbestendige tuin

Wilt u een regenbestendige tuin? Hier volgen zeven tips om er mee aan de slag te gaan.

TIP 1: Gebruik regenwater van het dak

De  regenwaterafvoer kan afgekoppeld worden en geleid worden naar een locatie waar het tijdelijk kan worden opgevangen. 

TIP 2: Sla regenwater op voor hergebruik

Vang het regenwater op en gebruik dit weer voor de tuin. Dit kan op verschillende manieren. Een regenton is hier het bekendste voorbeeld van. 

TIP 3: Weet hoeveel regenwater je tuin aankan

De ondergrond van je tuin is niet overal gelijk. Daarom kijken we graag samen naar de ‘bodem’ van uw tuin. Wat is de structuur, hoe ziet die er uit en hoe kunnen we die inzetten voor uw regenwaterafvoer. Regenwater kan niet altijd makkelijk de bodem in, daarom komen we graag bij u langs. 

TIP 4: Tegel eruit, plant erin

Teveel tegels in de tuin zorgen ervoor dat het regenwater niet meer weg kan. Het is onderhoudsvriendelijk, maar dat kan ook op andere manieren. Dus bij teveel tegels in de tuin zeggen we: tegel er uit, plant er in. 

TIP 5: Zorg voor reliëf in je tuin

Indien de ruimte zich daar voor leent kunnen we reliëf aanbrengen in uw tuin. Op deze manier kunnen we tijdelijk water bergen in de lagere gedeelten van uw tuin. 

TIP 6: Maak een tijdelijke wateropslag

Er zijn vele mogelijke manieren voor een tijdelijke wateropslag in de tuin. Een heel bekend voorbeeld hiervan is de vijver. Een ander voorbeeld is een lager gedeelte in de tuin te gebruiken als buffer. Tegenwoordig zijn er ook ondergrondse oplossingen mogelijk. Denk hierbij aan infiltratiekratten. Graag nemen we de mogelijkheden voor uw tuin samen door. 

TIP 7: Gebruik watervaste planten

Niet alle plante kunnen tegen veel water. Indien we kiezen voor een lager gedeelte in uw tuin, waar het water wordt opgevangen. Dan zullen we samen moeten kijken welke planten we daar kunnen plaatsen. 

Heeft u vragen over een regenbestendige tuin? Neem dan contact op.
Vraag het Martin

Hemelwaterafvoer oplossen

Meer informatie over regenbestendige maatregelen vindt u hier: www.rainproof.nl

 

Contact

Neem vrijblijvend contact op

    Lees hier onze privacyverklaring.

    Martin Dunnink

    Contactgegevens:
    Burg. van Sandickstraat 3
    7711 HW Nieuwleusen
    06-1514 0920
    info@martindunnink.nl